20115

ProjectWoonhuis Janssen
LocatieBunde
OpdrachtgeverFam. Janssen
ProgrammaVerbouwing woonhuis en aanbouw
Ontwerp - uitvoering2005 - 2008
FotografieLeon Abraas

Deze verbouwoperatie van een particuliere woning uit de jaren 80, vergde welhaast het onmogelijke van onze behendigheid om, in architectonische zin, orde op zaken te stellen. In feite kende de woning ondanks al die ruimte een nijpend gebrek aan oriŽntatie.
Met een exact getimed incisie hebben we een nieuwe organiserende ruimtestructuur op de begane grond van de woning ingebracht. Het klassieke middel van de promotie van organiserende assen, waarlangs uitzicht en beweging worden geleid, brengt nu een weldadig comfort. Deze 6 eeuwen oude architectonische techniek
blijkt nog steeds uiterst vitaal en prima inzetbaar.
De ruimteorganisatie kent nu vanzelfsprekende autoriteit en biedt zodoende een gevoel van geborgenheid en representatie tegelijk.
Ook bood deze ontwerpopdracht weer een heerlijke gelegenheid om deelontwerpen tot in het kleinste detail door te ontwerpen; zoals we met de kozijnen, het aanrecht en het waterbassin onder de nieuwe entreeluifel aan de voorzijde van de woning, hebben gedaan.
Waar deze grootse entreeluifel aan de voorzijde een introductie van het nieuwe ruimtemodel vormt, worden de zichtlijnen vanuit de woning aan de achterzijde begeleid door en naar een gedeeltelijk heringerichte tuin.
Ondanks de vloeiende schakering van de ruimtes definieert het nieuwe ruimtemodel een duidelijk te onderscheiden reeks van gebruikssuggesties; met een representatieve woonkamer (de traditionele voorkamer), een bibliotheek/werkkamer, een eetkeuken en een informele woonkamer (de traditionele achterkamer).
De nieuwe, extra (informele) verdiepingstrap in de keuken zorgt voor een verrijking van de interne routes naar de verdieping, die nu een rondgang mogelijk maken.

M.B. Maastricht 2008