20801

ProjectLe Poisson Vert
LocatieWilhelminasingel Maastricht
OpdrachtgeverLavori
ProgrammaRenovatie woning tot kantoor
Ontwerp - uitvoering2007 - 2008
FotografieLeon Abraas

Deze stadswoning is een exemplarisch voorbeeld van de middenstandswoningen die begin 20e eeuw door heel Nederland binnen de nieuwe stadsuitbreidingen van destijds werden gebouwd. De plattegrond is stempelachtig prototypisch, en komt uit voorbeeldboeken, die door de projectontwikkelende aannemer voor de bouwtekening werden gebruikt.

De gevel heeft Jugendstilachtige stijlcitaten, of beter gezegd; is Jugendstil. Dit laatste was echter al 30 jaar goeddeels achter een witte verflaag verdwenen. De binnenstructuur van het gebouw had niet bepaald veel aan de Jugendstil refererende onderdelen.

Een dergelijk pragmatisch gebruik van deze Jugendstil, in sec de voorgeplakte gevel, kunnen we typeren als een burgerlijke variant op de fantastische voorbeelden van de wegberijders van deze bouwstijl.

Het gebouw is voorzien van een nieuwe mansarde zolderverdieping. Het dakvlak aan de voorzijde is afgedekt met een Corten-stalen huid, die helemaal past in die materiaal experimenten waarin de Jugendstilarchitecten van destijds uitblonken.

Bij de verbouwing is de binnenzijde van het gebouw wel degelijk gerenoveerd met een referentie aan de Jugendstil voorgevel. Met name door het ophalen van het oranje kleurige naturel hout, van vloeren en kozijnen. Ook werden diverse bouwdetails toegevoegd in de geest van de Jugendstil, zoals de naturel stalen vastzetklemmen van de nieuwe binnenkozijnen.

Maastricht 2008