20216

ProjectWoonhuis Som
LocatieKerkevoetpad Kerkrade
OpdrachtgeverFamilie Som
ProgrammaNieuwbouw woning en tuinontwerp
Ontwerp - uitvoering2003 - 2006
FotografieKim Zwarts / Philip Driessen / Leon Abraas / Bruls en Co

Bij dit project heeft Bruls en Co vrijelijk geput uit het nog steeds uiterst actuele modernistische architectuuridioom.

De woning is als een abstracte rechthoekige doos in de helling geschoven. Dit eenvoudige bouwvolume heeft een dragende basis in steen en een lichte bouwconstructie voor de verdieping, die aan de buitenzijde bekleed is met Corten-staal. Rond de woning zijn een buitenzwembad en terrassen aangelegd, die tot in de kruinen van de op een lager niveau gewortelde bomen reiken. De natuurlijke gesteldheid van het terrein en de gebiedseigen begroeiing zijn zo veel mogelijk gerespecteerd en gereconstrueerd.

Het perceel wordt betreden via het laagst gelegen punt. De helling in het maaiveld ter plaatse van de oprit maakte het noodzakelijk om de toegang onder een hoek te plaatsen, waardoor de poorten schuin omhoog opengaan. Een flauw stijgende buitentrap voor de woning langs leidt naar het hoogste punt van het perceel, waar zich de toegang van de woning bevindt.

Eenmaal binnen staat men, na een draai van 180°, op het hoogste punt van een artificieel ‘binnenlandschap’, dat is opgebouwd uit verschillende woonniveaus. Het binnenlandschap houdt een dialoog met het prachtige natuurlijke landschap, buiten in de verte, dat als het ware in een groot panoramaraam is ingelijst.

Een kook-, eet- en zitzones zijn compact tegen elkaar aangedrukt om zodoende ruimte te laten voor een grote multifunctionele loft. In deze op enkele verrijdbare meubels na praktisch lege ruimte worden telkens andere schilderijen uit de grote kunstcollectie van de bewoners uitgestald.

Het boek van Inaki Abalos, The good life, a guided visit to the houses of modernity, inspireerde de architect om zonder schroom het idee van de typisch grootstedelijke loft naar de provincie te transponeren. Abalos overtuigt met de veronderstelling dat de loft staat voor authentieke zelfontplooiing. Het huis kan desgewenst in die geest worden bewoond; in die geest is het ontworpen.

Maastricht 2005