96219

ProjectWoonboulevard Heerlen
LocatieIn de Cramer Heerlen
Opdrachtgever3W Vastgoed, ING Vastgoed, Gemeente Heerlen
ProgrammaUitbreiding bestaande boulevard met 40.000 m2 winkels en supervisor overige uitbreidingen
Ontwerp - uitvoering1997 - 2003
FotografiePhilip Driessen / Leon Abraas

Bijna een decennium lang heeft Bruls en Co als stedenbouwkundig ontwerper en supervisor gewerkt aan de vervolmaking van de Woonboulevard in Heerlen. Naast een forse verbetering van de infrastructuur, met nieuwe wegen en light rail haltes, voorzag het masterplan in de nieuwbouw van circa 50.000 m2 winkels, de uitbreiding van de bestaande IKEA- en Intratuin-vestiging en in een bescheiden herschikking van de winkelvolumes in de bestaande woonboulevard. In 2004 werd naar een ontwerp van Bruls en Co een winkelcomplex met een oppervlak van 38.000 m2 gebouwd. Naastliggende gebouwen en een voetgangersbrug zullen in een latere fase het nieuwe winkelcluster completeren.

Het nieuwe mega-winkelgebouw is als een infrastructureel kunstwerk opgevat. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en heeft plaatselijk nog aanvullende entresol-vloeren. Parkeerplaatsen zijn aan de voorzijde van het gebouw en op het dak van de eerste verdieping gerealiseerd. Ondanks de enorme omvang van het complex is toch een voetgangerscircuit ontwikkeld. Hiertoe zijn tussen het maaiveld en het parkeerdek drie attractieve stijgpunten gerealiseerd. Voor de winkels ligt een luifelachtige droogloopzone. Vanaf de snelweg gezien presenteert het gebouw zich als een efficiŽnte Ďkoopmachineí.
Het materiaalgebruik en de compositie doen in eerste instantie ruig, efficiŽnt en to the point aan. Dichterbij toont deze gastvrije machine, mede door de precisie waarmee de diverse knooppunten zijn uitgewerkt, zijn delicate kant.

Maastricht 2001