20725

ProjectEast-West Business Park Krakow Polen
LocatiePolen
OpdrachtgeverPrivileged Property
ProgrammaNieuwbouw kantoren met ca. 22.000m2 verhuurbare kantoorruimte en 800 parkeerplaatsen
Ontwerp2007
Artist impressionBruls en Co

Polen anno 2008 voelt als een maatschappij in beweging. De economie maakt grote sprongen en een historische stad als Krakau hongert naar stadsfragmenten die op een vanzelfsprekende en zelfvertrouwde wijze de toekomst van de 21e eeuw vertegenwoordigen.
Ons bureau ontwierp aan een belangrijk kruispunt van wegen een kantorencomplex dat als verzamelgebouw zowel fysiek, alsook mentaal een oriŽntatiepunt wil zijn.

Een reeks van individuele kantoorgebouwen worden als kamstructuur geschakeld. De gebouwen worden rond een aantal prachtige bestaande bomen gebouwd. Tussen de gebouwen worden toegangstuinen aangelegd die tezamen zullen aanvoelen als een park De distinctie van dit park wordt opgevoerd doordat rond het terrein een representatief hekwerk met poorten wordt gerealiseerd.

Een doorlopende glazen gevel schermt de gebouwkoppen en de binnentuinen af van het helse verkeerslawaai. Dit scherm wordt tevens ingezet als drager van de te verwachten grote hoeveelheid bedrijfsreclames, die als noten op een notenbalk worden geplaatst. In de avond reflecteert dit glas het licht van de autoís, verkeerslichten en straatlantaarns. Ter plaatse van de gebouwkoppen worden de puien zo gedetailleerd dat er een onbelemmerde inkijk in de kantoorkoppen wordt geboden, die als een soort van etalage werken en de functie van het gebouw versnijden met de dynamiek op straat. Deze ruimtes in de gebouwkoppen staan qua sfeer in schril contrast met de kantoorruimten die op de rustige binnentuinen zijn georiŽnteerd.

De rustige georganiseerde aard van de architectuur van het complex zal als decor dienen voor de natuur waarmee het omringd zal zijn. Wij willen het complex neerzetten als een vanzelfsprekende en aangename oase, omringd door het uitdijende onrustige stadsgewoel.

Maastricht 2008