94217

ProjectKantoor CWI
LocatieBuitenop / Looskade te Roermond
OpdrachtgeverBuitenop bv, later REO Midden Limburg bv
ProgrammaNieuwbouw 9000 m2 kantoorgebouw en parkeergarage, alsmede inrichting van de CWI hal
Ontwerp - uitvoering1999 - 2000
FotografieArjen Schmitz

De nieuwbouw van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Roermond ligt naast de plek waar de Roer in de Maas uitmondt. Om de spanning van de locatie (gelegen op de grens van platteland en stad, van natuur en cultuur) maximaal te doen uitkomen, is de toegang van het gebouw op de buitenhoek van de winkelhaakachtige bouwmassa geprojecteerd. Het peil van het gebouw moest hoger liggen dan de te verwachten maximale hoogte van de Maas, waardoor er een hoogteverschil van drie meter is ontstaan. Dit hoogteverschil wordt overbrugd met een houten buitentrap, waarin enkele bordessen als ‘uitzichtplateau’ zijn opgenomen.

De twee buitengevels van het bouwblok zijn nadrukkelijk verschillend gematerialiseerd. De zuidgevel in baksteen vindt aansluiting bij de architectuur van de historische stadskern. De westgevel daarentegen heeft een meer eigentijdse uitstraling. Deze wand steekt als een abstracte massa uit over de toegangstrap. Het semi-transparante glas reflecteert de lichten van de auto’s op de Maasbrug en toont een diffuus beeld van de achterliggende isolatie met vastzetstrips en zwarte raamkozijnen. ‘s Avonds wordt de glasgevel via deze kozijnen van binnenuit verlicht.

Het gebouwinterieur toont ‘natuurlijke’ materialen. De vloer bestaat uit ongeschuurd parket. De zwarte baksteenwanden hebben een vette, witte voeg. De kozijnen zijn gemaakt van semi-transparant gevernist vurenhout. Het glas in deze kozijnen is in de massa groen gekleurd. De trappen en trapbordessen zijn van naturel beton; voor de leuningen is gebruik gemaakt van thermisch verzinkt staal en ‘sportnetten’. De centrale hal heeft een thermisch verzinkt geperforeerd stalen plafond. De nadrukkelijk zichtbare schroeven accentueren de schaal van het interieur en geven er ritme aan. Het ‘arme’ bouwmateriaal krijgt zodoende een ‘rijke’ uitstraling.

Maastricht 2000