97002

ProjectWoonhuis Van den Bossche
LocatieRekem Lanaken BelgiŽ
OpdrachtgeverFamilie Van den Bossche
ProgrammaNieuwbouw woning met praktijkruimte
Ontwerp - uitvoering1997 - 1999
FotografieArjen Schmitz

Het perceel van dit woonhuis met artsenpraktijk ligt aan een typisch Belgische dorpsstraat. Zo is er geen trottoir en hangen de leidingen van het stroomnet nog bovengronds. Aan de achterzijde heeft het pand een prachtig uitzicht.

De stedenbouwkundige eis van Ďwoning met kapí is letterlijk gerespecteerd: het pand heeft een lessenaardak, waarvan de schuine zijde afhelt in de richting van de achtertuin. Aan de voorzijde heeft het huis een vlakke, imposante gevel van acht meter hoog en twintig meter breed. In deze gevel zijn sporadisch enkele raamopeningen aangebracht. Voor deze wand is in een apart volume de artsenpraktijk ondergebracht. Dit bouwdeel steekt in de vlakke voorgevel en zorgt voor enig reliŽf.

Door alle gebouwgevels uniform in red cedar beplanking uit te voeren komt de nadruk op de plastiek te liggen. In formele zin zoekt het ontwerp het uitzonderlijke. Het gebouw laat zich lezen als een unieke abstracte sculptuur in het (voor Hollandse begrippen) surrealistische Belgische landschap.

Maastricht 2000