20924

ProjectNieuwbouw woning
ProgrammaNieuwbouw woning en tuinontwerp
Ontwerp - uitvoering2009 - 2011
FotografieKim Zwarts en Mathieu Bruls

De locatie voor deze villa ligt aan de rand van een dorpskern. De overgang tussen gecultiveerd en (betrekkelijk) natuurlijk landschap is als inspiratiebron gebruikt voor het ontwerp. Het gebouw ligt als een compositie van abstracte volumes stevig verankerd in de grond. Alsof tegenstand geboden moet worden tegen de oprukkende natuur.
Een grote patio opent naar het oprijzend landschap. Een kamerbreed panoramaraam toont een blik op het bos, met dichtbij een aanzet van de ontgraving die nodig was om het huis te kunnen bouwen. Naar de straat is het gebouw tamelijk gesloten; alle uitzicht is gericht naar de gekoesterde natuur.

Het contrast van de strakke rechthoekig geometrie van de (man made) architectuur en de organische “moeder aarde” wordt verzacht door het camouflageachtige kleurpalet van de toegepaste materialen.

In de tuininrichting wordt nog een keer het contrast tussen “wilde” en “gecultiveerde” natuur duidelijk gemaakt. Het hoger liggende maaiveld van het boslandschap wordt hier gekeerd met gekromde Corten-stalen wanden. Deze “op spanning” staande wanden vormen een groot contrast met de bijna abstracte, welhaast onnatuurlijke, grasmat ervoor.

Maastricht 2011