97004

ProjectWoonhuis Harten - van der Linde
LocatieRietveldstraat Roermond
OpdrachtgeverFamilie Harten - van der Linde
ProgrammaNieuwbouw woning en tuinontwerp
Ontwerp - uitvoering1995 - 1999
FotografieArjen Schmitz

In deze woning heeft Bruls en Co een techniek ingezet die men in Japan kent als ‘shakkei’. Hiermee wordt het principe van een “geleende enscenering” bedoeld. De omgeving wordt nadrukkelijk in het ontwerp betrokken, bijna gedramatiseerd zelfs. Het woonhuis is tegen het talud van de Hambeek geschoven, zodat vanuit de woning optimaal van het beeklandschap - met een kerktoren in de verte - kan worden genoten. Door zijn vorm lijkt het gebouw op te wellen uit het beekdal. Dit idee wordt versterkt doordat de ‘huid’ is geabstraheerd: de dakbedekking van groen koper loopt tevens door als bekleding van de wanden.

Het huis kenmerkt zich door een expressieve, schetsmatige vormentaal. Een uitzondering hierop vormt de zijde die aan de naastliggende woningen grenst. Het gebouw heeft hier een gevel in zwarte breuksteen en deze gevel is duidelijk orthogonaal vormgegeven.

Tussen de Hambeek en de uitzichtzijde van de woning is een uitkragende vlonder van Bankirai-hout gelegd. De woonkamer heeft hier over de volle breedte van de gevel een grote glazen pui. Het overkragende dak richting Hambeek biedt niet alleen beschutting aan het terras, maar geeft ook richting aan het uitzicht over het water. Bij zonnig weer reflecteert het op de golven van de Hambeek dansende zonlicht tegen het plafond van de woonkamer.

Aan de zijden waar het terrein grenst aan naastliggende percelen, wordt de tuin losgesneden door een 1,8m hoge Corten stalen schutting van tien millimeter dikte. Het gebouw, het interieur en de tuin zijn als een architectonische eenheid doorwerkt.

Maastricht 1999