182

ProjectDe Kadans
LocatieKesselskade Maastricht
OpdrachtgeverBV De Kadans BL
ProgrammaVerbouwing in- en exterieur t.b.v. Brasserie / Discotheek / Restaurant
Ontwerp - uitvoering1994 - 1996
FotografieArjen Schmitz

In functionele zin heeft deze nieuwe horecavoorzieningen drie zwaartepunten. Op de eerste verdieping werd een aantal ‘stijlkamers’ ingericht als restaurant en in de kelder werd een discotheek gebouwd. Terwijl de brasserie op de begane grond het kloppend hart van De Kadans wil zijn.
Om in het bestaande pand over drie lagen de gewenste horeca-exploitatie te kunnen invullen moest het monumentale gebouw aan de binnenzijde zo veel mogelijk worden gestript. Ook vroeg de verbouwing om een vergroting van de kelder, gelijk aan de omtrek van het hele pand.

Met nieuwe wandfragmenten is het hele gebouw van een vanzelfsprekende ruimtelijke geleding voorzien. Menig constructieonderdeel is gemaakt volgens het doos-in-doos-principe, teneinde een optimale geluidsisolatie te kunnen bereiken. Uit kostenoverweging zijn veel “ruwbouwmaterialen” als afwerking ingezet. Dit principe is op de begane grond goed te zien aan de gipsplaten die ‘onafgewerkt’ tegen de wand en het plafond zijn geplaatst. Met de nodige zorg is hier de plaats van elke plaat in het totaalritme bepaald. De tekening van de opgeschuurde witte naden en schroefgaten levert een fascinerend expressief, grafisch patroon op. In deze doorwerking van het interieur en de meubels is een ‘ruige’ uitstraling nagestreefd. Er is uitdrukking gegeven aan het verlangen om het interieur deel te laten uitmaken van ‘de straat‘.

Maastricht 1998