20039

ProjectBelastingdienst Nederland, CFD
LocatieTiberdreef Utrecht
OpdrachtgeverMinisterie van VROM, Rijksgebouwendienst
ProgrammaInrichting van 5000 m2 flexkantoor
Ontwerp - uitvoering2001 - 2003
FotografieArjen Schmitz

Dit flexkantoor is bedoeld als proeftuin voor de huisvesting van alle 31.500 medewerkers van de Belastingdienst Nederland. Alle soorten flexplekken die in 2000 actueel waren, zijn er gerealiseerd. Om de gebruikersinteractie tussen de verschillende verdiepingen te vergroten is een extra trap gebouwd.
De basisverlichting werd teruggebracht tot 200 lux. Sfeervolle bijverlichting is per werkpleksoort afgestemd. De ruwbouw werd met veel gipswanden ‘gecorrigeerd’ tot een logische ruimtevormende structuur. De inrichting kent een hoge mate van precisie in de onderlinge afstemming van de afzonderlijke bouwsystemen; zo staan wandsystemen altijd onder een bandraster, dat systematisch het interieur geleed.

De interieurcomponenten zijn neutraal van kleur; ze zijn overwegend in wittinten uitgevoerd. Zulks vanwege het contrast met de felle, fluweelachtig sidderende kleuren die op alle steenachtige muren zijn aangebracht. Dankzij dit autonome kleurconcept van kunstenaar Fransje Killaars krijgt elke plek in het gebouw een eigen sfeertekening.

Maastricht 2002