21207

ProjectPoolhouse Maastricht
LocatieVillapark Maastricht
ProgrammaHet bouwen van een poolhouse en stadstuin
Ontwerp - uitvoering2012 - 2014
FotografieKim Zwarts / Mathieu Bruls architect

Poolhouse, Maastricht 2014-04

Met de realisatie van dit binnenzwembad en de inrichting van de omliggende stadstuin, brengen we een bescheiden hommage aan de natuur.

Tijd
De helemaal witte, rondom verglaasde, zwembadruimte wijst als een zonnewijzer op het Zuiden. Het licht reflecteert op het wateroppervlak en tekent een verlopend patroon tegen het plafond en op de wanden. De stemming en de intensiteit van het natuurlijke (zon)licht wordt gesublimeerd en is welhaast abstract voelbaar. Het ervaarbaar maken van het verstrijken van de tijd lijkt bedoeld.

Tweede natuur
Groei is in de natuur de dwingende constante en sinds beschavingen weten we dat zulks gepaard gaat met acceleratie volgens de gulden snede. Waar de natuur als vanzelfsprekende over groei kan beschikken, bouwen wij dode materie. De architect brengt een ode aan de rechte hoek en weet zo maat te geven dat de natuur voelt als ultieme vrijheid. We weten dat onze architectuur slechts een tweede natuur zal zijn en schikken ons met terughoudendheid in deze rol.

Timbre
Waar de mens materiaal bewerkt en naar vermogen voegt, gebeurt dat met respect voor de grondstof. Alle gebruikte materialen lijken in textuur en kleur natuurlijk. De zichtbare veroudering ervan bevestigt dit vermoeden. Met graagte vormt het construct van deze materialen het decor voor woekerende planten, wiegende bomen en strelend licht. Het timbre van natuur en cultuur ligt bij elkaar. Harmonie is het streven.

Kadrering
Elke zintuigelijke waarneming bestaat enkel doordat deze is afgebakend. Het tuinlandschap beschikt over een ruimtelijke sequentie, die beeldhoeken doet ontstaan. De afbakening van het beeld bij elke kijkrichting zorgt voor een aanscherping van de waarneming. Nu pas ruiken we die speciale bloemgeur of horen we de bamboe wiegen. En natuurlijk is het licht, dat speelt door de planten en schaduw werpt, er pas echt als je het opmerkt.

Kalibreren
Het zwembad, met het omsluitende gebouw, ligt symmetrisch ten opzichte van de bestaande woning. De lengteas is precies op het Zuiden georiŽnteerd. Het kan niet anders of de zwemmer zal de natuurlijke reflex volgen en baantjes precies op de middenas trekken Het is als een kalibreren van (de symmetrie van) het lichaam, vergelijkbaar met yoga en zo veel andere technieken of levenslessen, bedoeld om evenwicht te herstellen. Het zwemmen is een gymnastische oefening voor lichaam ťn geest. Het Poolhouse en de tuin zijn daartoe de machine.

Mathieu Bruls, Maastricht 2014