20502

ProjectCarboonplein Kerkrade
LocatieSpekholzerheide Kerkrade
OpdrachtgeverSpekholzerheide BV
ProgrammaNieuwbouw wijkcentrum met 7000m2 winkels, 77 appartementen en ontwerp infrastructuur
Ontwerp - uitvoering2005 - 2008
FotografieKim Zwarts / Arjen Schmitz / Gemeente Kerkrade

Dit nieuwe stadsfragment zal gaan functioneren als nieuw centrum van het stadsdeel Spekholzerheide. Aan het ontwerpen van dit ensemble ging een zeer lange stedenbouwkundige fase vooraf. Uiteindelijk zal een plein worden gerealiseerd dat direct tegen de belangrijkste bestaande winkelstraat zal liggen, waardoor deze winkelstraat een broodnodige impuls zal krijgen. Op het plein wordt geparkeerd en zullen evenementen plaatsvinden. Bewoners en winkelpersoneel parkeren aan de achterzijde.
Rond het plein wordt een doorlopende plint met winkels gebouwd. Daarboven wordt in verschillende gebouwen gewoond. Woningtoegangen liggen aan het plein.

Het gehele complex wordt in een uniformerende materialisering uitgevoerd. Het plein en de gebouwplint worden antraciet. De gebouwen boven de plint worden opgetrokken in een bruinoranje baksteen, met doorgestreken terugliggende zwarte voeg. Plein en pleinwanden zullen na oplevering worden overladen met een veelvoud van beeldruis; zoals met winkelreclames, aandachtrekkende etalage-inrichtingen, een kakofonie van auto’s en verkeersattributen op het plein, een grote diversiteit aan gordijnen, vitrages en zonneschermen…..

In de architectonische doorwerking wordt een onderliggend schaalsysteem ingezet, dat een overeenkomst heeft met de bestaande omliggende kleinschalige structuur van grondgebonden woningen. In de gevelgeleding is altijd de omvang van de afzonderlijke appartementen afleesbaar. De “torentjes” nemen het ritme op van de bestaande woon/winkel bebouwing. De gebouwmassa’s ogen zwaar en lijken, per gebouwfragment, allen een eigen wetmatigheid te hebben. De plastiek van de gebouwen bepaalt in belangrijke mate de lezing van het ensemble. De architectuur lijkt vooral rationeel gefundeerd, net zoals dit in deze regio in het mijnbouwverleden wel vaker het geval was. Zonder misplaatste sentimentele historiserende stijlcitaten toe te passen voegt zich dit grote complex moeiteloos in de kleinschalige historische context.

Maastricht 2006