1347

ProjectNieuwbouw woning Vos
LocatieAsten
OpdrachtgeverFamilie Vos
ProgrammaNieuwbouw particuliere woning
Ontwerp - uitvoering2013 - 2014
FotografieMathieu Bruls architect

Het ontwerp van dit huis is schatplichtig aan oneindig veel inspiratiebronnen.

Vanaf de tweede wereldoorlog werden in het Westen vergelijkbare woningen gebouwd als vervolg op, de te zeer vorm gedreven, Moderne voorgangers. Het gewone, vaak lokale, werd herontdekt en geherwaardeerd. Een dergelijk huis is bedoeld om ontspannen in te leven, met lak aan allerlei misplaatst decorum.

De dakpannen en de bakstenen slaan een brug naar de architectuur van vervlogen eeuwen. Natuurlijk werd en wordt ook in deze regio gebouwd met deze materialen, die ooit gewoon om de hoek, met materiaal van de grond, werden geproduceerd. Lokale architectuurgeschiedenis, ook van deze regio, wordt ermee geschreven. Veel woonhuizen hadden ook een zekere bescheidenheid in verschijning, net zoals dit huis.

De buitenvorm lijkt, onmiskenbaar Modern, als een huid rond het binnenprogramma te zijn gevouwen. Terwijl de historische voorbeelden uitgaan van archa´sche, vaak rechthoekige, klassiek gelede, op representatie gerichte, doosvormen.

De woning heeft geen gangen. Alle ruimtes grenzen aan de centrale woonruimte, die ruimtelijk als vanzelfsprekend de 2 verdiepingen verbindt en direct toegang geeft tot alle andere afgezonderde vertrekken. De grote ramen kaderen, als een schilderijlijst, het zicht op de ruige natuur die werd aangeplant.

Hier wordt samengewoond.


Mathieu Bruls, Maastricht 2014