1334

ProjectNieuwbouw woning Staategaard - Tielemans
LocatiePlaatse 6, Eersel
OpdrachtgeverFamilie Staategaard - Tielemans
ProgrammaNieuwbouw particuliere woning
Ontwerp - uitvoering2013 - 2014
FotografieMathieu Bruls architect

We besloten het bestaande, typisch Kempense, arbeidershuisje, dat op het perceel stond, niet te slopen, maar op te nemen in de nieuwe woning.

De nieuwe compositie van gebouwvolumes is rondom ingepakt met zwarte dakpannen. Dit, hier optisch uniformerend, materiaal wordt al eeuwen lokaal geproduceerd en het is zodoende dan ook karakteristiek voor de architectuur uit de regio. Raamopeningen zijn omkleedt met Cortenstaal, om zodoende de zijkanten af te dekken, die ontstaan in de nieuwe dikke dakpannenhuid.

De grote woonruimte, met panoramisch uitzicht over het achterliggend Brabantse land, is ca. 1m getild ten opzichte van het vlakke maaiveld. Een bekend middel, in de geschiedenis van de architectuur, bedoeld om de kwaliteit van het uitzicht te optimaliseren.

Daardoor ook ligt deze woonverdieping halverwege de twee verdiepingen van de bestaande woning, die als “slaaphuis” werd omgebouwd.

Het tussenvolume tussen het nieuwe, grote woonvolume en het bestaande “slaaphuis”, is uitgewerkt als een landschap van trappen en verblijfseilanden, die zijn bedoeld als entreehal en werk/speelruimte.

Een aantal jaren na oplevering zal deze zwarte sculptuur royaal omringd worden met het rgroen, dat eromheen werd aangeplant.


Mathieu Bruls architect, Maastricht 2014