1506

ProjectNieuwbouw Bio-Medizin, Melaten Campus
LocatieForckenbeckstrasse, Aachen
OpdrachtgeverBouwontwikkeling Jongen
Ontwerp2013-2015
Artist impressionMathieu Bruls architect

Het gebouw heeft een bijzondere verschijning; het is terughouden en opvallend tegelijk.

Het maakt indruk door zijn markante rechthoekig volume.
Dat volume is, als een entreebaken, beslist hoger dan de omliggende gebouwen.
Het zegt: hier begint Melaten Campus.

Het gebouw zoekt geen obligaat narratief begrip.
Het lijkt in plastiek of gevelaccenten vooral te willen zwijgen.
Zo valt de nadruk al snel op een diepere en complexere dialectiek.

Sommigen spreken over een analogie met een semi-transparante huid.
Door die opvallende repeterende, maar “open” gevel valt immers al snel de nadruk op hetgeen vanuit de binnenkant wordt getoond.
Een aantal ruimten worden zo uitgelicht dat ze zich aan de buitenzijde aftekenen, zoals het verticale plein van de Lernlounge, of de van binnen rood geschilderde trappenhuizen.
Het lijkt op slagaders die door het vel van onze pols schijnen.
Het gebouw wordt organisme; een tweede natuur.

Soms wordt er in de volksmond ook gezegd dat de gevel lijkt op een operatiegaas, en gelijk heeft men.
Of op de verbeelding van een levensritmepatroon, dat we allemaal wel kennen van al die medische bewakingsmonitoren naast een ziekenhuisbed.

De witte kleur van het gebouw bemiddeld daarnaast dat oergevoel van smetteloosheid, zuiverheid zoals men wil.
In combinatie met de rode gevelaccenten herinnert het al snel aan ons prototype van medische serviliteit; doordat we al sinds generaties het embleem kennen van het Internationale Rode Kruis.

Het gebouw wordt onmiskenbaar deel van het collectieve geheugen en het zou zo maar een pakkende naam kunnen krijgen:

Bio / M