1430

ProjectHerbestemming van complex Bierbrouwerij De Ridder
LocatieOeverwal, Wyck, Maastricht
OpdrachtgeverMulleners Vastgoed
ProgrammaWoningbouw
Ontwerp - uitvoering2014 - 2016
FotografieLeon Abraas
Artist impressionMathieu Bruls architect

Beginnend aan de 21 eeuw beseffen we dat veel in omvang en kwaliteit, in versneld tempo zal veranderen. We waren er al eerder aan gewend dat bedrijvigheid, die een groot oppervlakte vraagt, naar de rand van de stad ging, of zelfs naar veel verder. We menen daarnaast in Nederland dat bebouwing in menige historische binnenstad in maat aan schaal mag aansluiten bij een schaalniveau dat wellicht als 19e-eeuws mag worden gekwalificeerd.

De herontwikkeling van het Brouwcomplex begint dan ook met het opschonen van heel veel (recent en industrieel) bouwvolume. Wat blijft zijn een aantal herbruikbare historische gebouwen, rond een mooie, semi-openbare binnenhof. Deze waardevolle gebouwen werden gerenoveerd tot individuele woningen en ertussen werden een paar nieuwe woningbouwmassa’s opgetrokken. Een semi-openbare “court” bindt het geheel.

Waar mogelijk wordt een nieuwe architectuurtaal als contrast toegevoegd. Bestaande en nieuwe architectuur bemiddelen een vergelijkbaar gevoel van zwaarte. De architecturen zijn daardoor contrastrijk en toch verwant. Schaalvastheid in materiaal- en detailexpressie vormt het bindmiddel.


Mathieu Bruls architect, Maastricht 2021