1719

ProjectVerbouwing woonhuis Burgemeester Cortenstraat
LocatieBurgemeester Cortenstraat, Maastricht
OpdrachtgeverFamilie Bivert
ProgrammaVerbouwing woonhuis
Ontwerp - uitvoering2017 - 2019
FotografieLeon Abraas

Het bestaande gebouw was al een vergroting van een oudere volkswoning, terwijl het gebouw nogmaals grondig werd verbouwd.

De bestaande bouwmassa hoort, in stedenbouwkundige zin, bij de aanééngesloten hoekbebouwing iets verderop, die tot in het trottoir werd gebouwd. Aan de ander zijde, naastliggend aan het gebouw, wijken de recentere gebouwen naar achteren en ontstaat een opener straatbeeld. Deze opvallende stedenbouwkundige positie leek om een accent te vragen en er werd een zwarte sculptuur geboren.

Het binnenste werd opgeschoond en de woonvertrekken werden rond een grote vide gegroepeerd. Een nieuwe tuinkamer verbindt binnen / buiten. De tuin werd met inzet van voortgezette rechtkantige vormmiddelen een vervolg op de architectuur van de woning.

Op straat hebben alle gebouwdelen een zwarte kleur, behalve het ene grote groenige, uitdagende raam. Hier wordt een nieuwe badkuip slechts door gestraald glas, gezet in dit pontificale voorgevelraam, gescheiden van de straat.

Zodoende wordt ondanks de historiserende hoofdvorm (woning met kap), die past bij de traditionele sub-urbane context, toch uitdagend grootstedelijkheid bezongen.


Mathieu Bruls architect, Maastricht 2021