97046

ProjectAldegondapark
LocatieBergerweg e.o. in Scharn Noord Maastricht
OpdrachtgeverJanssen De Jong Plancoördinatie
ProgrammaStedenbouwkundig ontwerp voor 120 woningen, het “Aldegondapark” en overige infrastructuur
Ontwerp - uitvoering1997 - 2006
FotografieLeon Abraas / Bruls en Co

Het nieuwe centrale park vormt in formele zin een soort van expansievat tussen twee botsende, naastliggende stedenbouwkundige structuren. Het park is een nieuwe ontmoetingsplek voor een veel groter deel van de stad. De toegang vanaf de doorgaande weg naar dit park wordt gemarkeerd door grotere woongebouwen.

De woningen direct aan het stadspark zijn individueel afleesbaar en zijn te beschouwen als een hedendaagse bewerking van de eeuwenoude ‘singelwoning’. Deze woningen liggen met de voordeur direct aan het centrale park. Een twee verdiepingen hoge erker kijkt op het park uit. De auto kan aan de achterzijde worden geparkeerd.

De woningen zijn, onder supervisorschap van ons kantoor, door meerdere architecten ontworpen. Het landschapsontwerp maakte deel uit van onze opdracht. Met veel moeite is een aantal oude bomen gespaard, die al meteen na de realisatie van het plan voor een prachtige sfeer in het park zorgden.

Het ontwerp bouwt voort op de traditie van het herkenbaar stedenbouwkundig ensemble als monumentaal ankerpunt in de uitdijende stadsuitleg, zulks naar analogie van prachtige voorbeelden uit de 18e en 19e eeuw.

Maastricht 2004