20022

ProjectAntares Woonservice
LocatieVenloseweg Tegelen
OpdrachtgeverAntares Woonservice
ProgrammaNieuwbouw en inrichting van 1200 m2 kantoor, alsmede parkontwerp
Ontwerp - uitvoering2000 - 2002
FotografieArjen Schmitz

Een half ingegraven betonnen basement verbindt de nieuwbouw van de Tegelse woningvereniging Antares met de bestaande villa, die aan de doorgaande weg naar Venlo ligt. Op deze manier is een vlotte en directe verbinding tussen het oude en nieuwe deel ontstaan. Via dit basement komt men in een multifunctionele tussenruimte binnen. Het dak van dit tussenvolume is als terras ingericht. In het landschap doorlopende betonnen muren weten het gebouw optisch te verankeren.

De twee bovenste lagen van de nieuwbouw zijn omkleed met een deels transparante, deels semi-transparante glazen vliesgevel, waar de op het terrein aanwezige forse bomen zich in spiegelen. Deze bouwmassa kraagt op een schijnbaar vervaarlijke wijze over de betonnen onderbouw uit. Het toegangspad naar de entree van de nieuwbouw loopt onder deze overkraging door.

De compositie van de betonnen sokkel en de haaks op deze sokkel liggende bovenbouw van groen glas vormt een groot contrast met de bestaande bakstenen villa. Toch oogt dit contrast als vanzelfsprekend, door de wijze waarop de dialoog is uitgewerkt:
- de massa van de oude villa en de nieuwe glazen doos lijken even groot en ze liggen gevoelsmatig in een vanzelfsprekend ritme achter elkaar;
- het landschap is zo gemodificeerd dat het lijkt alsof het gebouw zijn natuurlijke plek heeft gevonden;
- de schaalbeleving van de gebruikte bouwcomponenten en de leesbaarheid van de gehanteerde assemblagetechnieken vertonen bij het bestaande en het nieuwe gebouw een zekere verwantschap.

Maastricht 2001