20025

ProjectHerenhuizen Aldegondapark
LocatieAldegondapark Maastricht
OpdrachtgeverJanssen de Jong Plancoördinatie
ProgrammaNieuwbouw 14 herenhuizen
Ontwerp - uitvoering2000 - 2005
FotografieLeon Abraas

Deze woningen maken deel uit van een door Bruls en Co ons bureau ontworpen stedenbouwkundig plan rond een nieuw ‘Aldegondapark’. Ze kunnen beschouwd worden als een hedendaagse variant op de herenhuizen die rond 1900 aan de Maastrichtse singels werden gebouwd.

De woningen hebben hun voordeur aan de parkzijde. Hier is een trottoir aangelegd, dat een aantal traptreden hoger ligt dan het park. De auto kan aan de achterzijde van de woning onder een carport worden geparkeerd. De huizen hebben drie verdiepingen. Ze hebben een grote, twee verdiepingen tellende prefab betonnen erker aan de parkzijde. Deze erker maakt deel uit van de woonruimte, die hier een vide heeft met zicht op een werk- en/of speelplek op de verdieping. Door dit hoge raam in de erker kan het zonlicht tot diep in de woning doordringen.

De kopwoningen accentueren de beëindiging van de reeks huizen, doordat ze een andere massaopbouw hebben en lichtelijk overhoeks zijn georiënteerd. De voorgevels van de tussenliggende woningen, die iets hoger zijn dan de achterliggende bouwmassa’s, zijn uitgevoerd in een edeler ogende grijze baksteen. In aansluiting op het individuele karakter van elke woning, die onder meer af te lezen is aan de expressieve erkers, heeft iedere voorgevel een andere kleur voegwerk gekregen. De kopwoningen en de zij- en achtergevels van de tussenliggende huizen zijn opgetrokken in een verhoudingsgewijs banale, zwarte baksteen en wekken de suggestie van een spontane gevelindeling.

Maastricht 2002