20108

ProjectPraktijkwoningen Meerssenerweg
LocatieMeerssenerweg Maastricht
OpdrachtgeverServatius Woningstichting
ProgrammaNieuwbouw 8 praktijkwoningen
Ontwerp - uitvoering2001 - 2006
FotografieLeon Abraas

Deze reeks praktijkwoningen vervangt een aantal huizen, met winkelruimte op de begane grond. Het bestaande pleintje, met twee grote bomen, blijft gehandhaafd.
De woningen hebben een slim vervlochten systeem van trappen, waardoor wonen en werken naar behoefte over de verschillende verdiepingen kan worden ingevuld. De totaalhuur kan zodoende naar eigen inzicht worden toegerekend naar de woonlasten of de bedrijfsuitgaven.
De voorgevels van de praktijkwoningen hebben een stalen frame met een invulling in ruig metselwerk. Deze stoere expressie refereert aan het tegenoverliggende spoorwegemplacement. Eťn van de hoekwoningen is als een zelfstandig architectonisch object ontworpen en zoekt aansluiting bij de lagere gebouwen om de hoek. Het toegepaste materiaal en de detaillering van deze woning zorgen voor een vervlechting met de reeks ernaast.

De praktijkwoningen refereren aan een typologie waarmee we al duizenden jaren onze steden bouwen. Het woon/werkhuis staat aan het begin van onze stedelijk beschaving.
Daarnaast voert welhaast elke Nederlandse stad momenteel een debat over het versterken van de ďcreatieve bedrijvigheidĒ. Deze praktijkwoningen zijn juist bedoeld om startende (creatieve) ondernemers op de meest essentiŽle wijze te helpen: efficiŽnte en representatieve werkruimte wordt gekoppeld aan prima woonruimte op een prachtige plek in de stad; en dat tegen een betaalbare huur. Een betere bijdrage aan het versterken van ondernemersklimaat voor de creatieve sector is nauwelijks denkbaar.

Maastricht 2005