20117

ProjectVerbouwing woning Wijnhoven - Beijnsberger
LocatieWeth. Caldenborglaan Maastricht
OpdrachtgeverFam. Wijnhoven - Beijnsberger
ProgrammaVerbouwing en uitbreiding van woning
Ontwerp - uitvoering2001 - 2002
FotografiePhilip Driessen

Op de plek waar de garage stond is een nieuwe aanbouw gerealiseerd, met grote glazen puien die uitzicht op de tuin bieden. De tuin werd ommuurd en opnieuw ingericht. De aanbouw functioneert als keuken en eetkamer. Het fornuis is geplaatst in een lang werkblad van beton. De overige apparatuur is in wanden weggewerkt.

De begane grond van de bestaande woning is ‘opgeschoond’. Verder zijn er nieuwe doorzichten naar de tuin tot stand gebracht. Hiervoor is onder andere een serre achter de woonkamer gesloopt. Niet alleen de aanbouw, maar ook de bestaande ruimtes baden nu in het daglicht. De oorspronkelijke eetkamer en keuken zijn omgevormd tot multifunctionele lege vertrekken, die ruimte bieden aan een groeiende kunstverzameling. Twee nieuwe apothekerskasten zijn weggewerkt in de tussenmuur van de woonkamer, en worden gebruikt als boekenkast.

In de voortuin is een stevige voetmuur gemetseld. Boven het nieuwe entreepad is een stalen luifel aangebracht. De stalen kast in de oprit van de woning functioneert als nieuwe fietsenberging.

Wat begon als een bescheiden verbouwing, werd de aanzet tot een nieuwe ‘way of life’.

Maastricht 2002