20213

ProjectWoonhuis Wijnhoven - Maas
LocatieKampstraat Gronsveld
OpdrachtgeverFamilie Wijnhoven - Maas
ProgrammaVerbouwing en uitbreiding van woonhuis
Ontwerp - uitvoering2002 - 2007
FotografieLeon Abraas / Bruls en Co

Met veel kwajongensplezier zijn de ontwerpen voor deze verbouwing in een reeks avondlijke sessies met de opdrachtgever tot stand gekomen. Minder dan een ‘total makeover’ kun je het uiteindelijke resultaat niet noemen. De gehele begane grond is ruimtelijk opnieuw gestructureerd, door toevoeging van nieuwe wanden en doorbraken in de bestaande muren. Toch voelt de structuur van het huis na de verbouwing als volstrekt vanzelfsprekend aan. Een nieuw systeem van assen, door - en uitzichten is tot stand gebracht, zodat het huis een relatie met de omliggende tuin aangaat.

In de nieuwe, grote glazen aanbouw achter de woning zit je zelfs midden in die tuin. De aanbouw is op slechts twee punten gefundeerd en zweeft voor het overige, om de wortels van een 150 jaar oude boom te ontzien.

De entree is van de zijkant naar de voorzijde van de woning verplaatst. Vanuit de nieuwe entreehal is er meteen een doorzicht tot in de achtertuin. Lopende op het nieuwe toegangspad naar deze entree wordt je een blik gegund op het Limburgse heuvellandschap in de verte. De woning wordt nu ook mentaal in het landschap verankerd.

Maastricht 2003