20416

ProjectWoonhuis Wijnhoven - Beijnsberger
LocatieOverbundhof Bunde
OpdrachtgeverFamilie Wijnhoven - Beijnsberger
ProgrammaNieuwbouw woonhuis
Ontwerp - uitvoering2004 - 2006
FotografieKim Zwarts

Het bouwperceel van dit woonhuis ligt aan de rand van een nieuwbouwplan in de gemeente Bunde en grenst aan een openbaar, bosachtig parklandschap. Het huis is op het uiterste puntje van het perceel gebouwd, waardoor de indruk ontstaat dat het ěn het park ligt. Dat gevoel wordt versterkt doordat de tuin een zelfde begroeiing heeft als het park. De entree van de woning, gelegen op het hoogste punt, bereikt men via een lange klim naast het pand. Eenmaal binnen betreedt men, na een draai van 180°, het woonlandschap. De verschillende niveaus volgen de hoogteverschillen van het landschap buiten. De half onder de grond gelegen slaapvertrekken hebben een overweldigend uitzicht.

De amorfe woonruimte op de verdieping kenmerkt zich door een aantal sterk ingekaderde uitzichten. De verscheidenheid aan taferelen die ze bieden, doet denken aan de thematisering van dit motief door Andrea Palladio, de 16e eeuwse meesterarchitect. Eén kader geeft zicht op een surrealistisch, met sculpturale objecten, omgeven terras. Een ander uitzicht toont de ‘ongerepte’ natuur. Door een derde raam kijkt men in een dicht beplant, donker bomenperk, waarin, via een dubbele waterspuwer, het regenwater van de woning wordt geloosd. Het doosachtige hoofdvolume van deze woonruimte werkt, mede door de afdalende beweging van de vloerniveaus, dwingend in de richting van het grote raam in de voorgevel dat een prachtig panorama van Maastricht toont. Het lijkt wel of zo het romantische verlangen naar de stad wordt vormgegeven, nu deze stadsbewoners ‘op het dorp’ wonen.

Maastricht 2006