20328

ProjectKantoor ALEX51 / bv Mathieu Bruls Architect
LocatieAlexander Battalaan 51 Maastricht
Opdrachtgeverbv Bruls en Co
ProgrammaVerbouwing en inrichting van 500 m2 kantoor
Ontwerp - uitvoering2004 - 2005
FotografieKim Zwarts / Bruls en Co

De bestaande gebouwen, waar fragmenten nog van aanwezig zijn, dateren uit het einde van de negentiende eeuw en lagen oorspronkelijk buiten de stadsomwalling. Rond 1900 werden de bestaande kleinere gebouwen verbouwd tot koetshuis. Later, toen de koetsen een motor kregen, werd dit gedeelte gebruikt voor het stallen van auto’s. Rond 1950 werd het voormalige koetshuis respectloos verbouwd tot een grote garagedoos.

Voor zijn eigen huisvesting ontwierp Bruls en Co een nieuwe eigentijdse voorgevel. Mede uit oogpunt van constructieve efficiëntie volgt de nieuwe indeling de bestaande structuur van drie voorpanden, binnenplaatsen en achterhuizen. De grote ramen die in de achtergevel zijn gezaagd verbinden het atelier met de patiotuin.

Het verbouwde pand laat zich lezen als een vanzelfsprekende reeks van verkeers- en gebruiksruimten met een eigen logica. Een ‘promenade architecturale’, waarlangs een sequentie van duidelijk gearticuleerde robuuste ruimtes is gesitueerd, leidt naar de spreekruimten op de verdieping.

Wat in tekening nog een weinig sprekende architectuur mag lijken, getuigt, door de consequent doorgevoerde grootse maatvoering en ruimtelijkheid, in werkelijkheid van een monumentale allure. Bureau Bruls en Co maakt hier zijn eigen droom waar: een atelier in een pakhuis midden in de stad.

Maastricht 2005