96213

ProjectAanleunwoningen Cuijk
LocatieJan van Cuijkstraat Cuijk
OpdrachtgeverStichting Zorgcentra ďLand van CuijkĒ
ProgrammaNieuwbouw 40 aanleunwoningen
Ontwerp - uitvoering1997 - 1998
FotografieArjen Schmitz

Het bouwterrein voor de 40 aanleunwoningen ligt op een kruising van wegen en grenst aan een parkachtig openbaar plein. De collectieve ruimten van het servicesteunpunt en het van een lift voorziene hoofdtrappenhuis zijn georiŽnteerd op dit plein en zo vormgegeven dat de hoek van het bouwblok wordt geaccentueerd.

Voordat men het gebouw binnengaat wordt een choreografie rond het gebouw geŽnsceneerd. De hoofdtoegang bevindt zich namelijk niet aan de doorgaande weg, maar op het binnenterrein. Na binnenkomst heeft men vanaf de trap een groots uitzicht over het parkachtige plein. In de gangen is de lichtkwaliteit diffuus door het gebruik van semi-transparante Profilit-beglazing; slechts op enkele plaatsen wordt er een uitzicht geboden. Eenmaal in de woning wordt de aandacht geleid naar het uitzicht vanaf het balkon.

De bouwmassa voor deze 40 appartementen is veel groter dan die van de omliggende grondgebonden vrijstaande woningen, die veelal bestaan uit een enkele laag met kap. De massa wordt telkens per zijde zo geleed dat deze in dialoog treedt met de morfologie van de omliggende bebouwing. Dit wordt (mede) bereikt door het ritme van gestapelde gelijkwaardige woningen te doorbreken door hier en daar een woning weg te laten, of door de stapelritmiek een halve travee te verschuiven. Hierdoor wordt de grote massa als het ware versneden. Het gebouw wordt vrijwel helemaal uit wit/grijze materialen gebouwd, waardoor de sculpturale werking als eerste wordt ervaren.

Maastricht 1998