153

ProjectCarita Fashion Center
LocatieMaastrichterbrugstraat 5 Maastricht
OpdrachtgeverSutherland Beheer bv
ProgrammaVerbouwing in- en exterieur tot modewinkel
Ontwerp - uitvoering1993 - 1993
FotografieArjen Schmitz

Bij de verbouwing van het in- en exterieur van dit kantoorgebouw tot een modewinkel over drie verdiepingen is de oorspronkelijke architectonische kwaliteit maximaal uitgebuit. Dankzij de verbouwing toont het pand weer zijn transparante en heldere structuur.

In de openbare, passageachtige doorgang werd een nieuwe, groenkoperen wand gebouwd, met daarin de toegang naar de winkel. Precies boven deze toegang is een opvallende glazen trap geplaatst. Door de strategische positie van deze trap krijgen bezoekers bij het benaderen van de winkel direct een overzicht over de drie winkelverdiepingen. Bovendien leidt de beklimming van deze sensationele trap ertoe dat men het winkelen als vanzelf naar de bovenste verdieping voortzet, hetgeen voor het commercieel succes van de winkel van groot belang is.

De in een neutraal raster geplaatste kolommen kennen één uitzondering: op de begane grond is één kolom niet vierkant, maar rond. Met graagte lezen we dit als een referentie naar die ene vierkante kolom in de voor het overige uit ronde kolommen bestaande constructie in Le Corbusiers Villa Savoye. In deze beroemde villa dwingt deze uitzonderlijke kolom op de begane grond tot een keuze tussen het gebruik van een hellingbaan of een trap. In Carita Fashion Center markeert een draai rond deze ene ronde kolom het begin van het parkoers door de winkel.

De toegepaste materialen ogen onafgewerkt en in het algemeen wordt gebruik gemaakt van een bouwtechniek die de (vaak ambachtelijk) fabricage niet verhult, maar eerder benadrukt.
De seizoensgebondenheid van de in de winkel verkochte mode wordt gereflecteerd door het met spiegels omlijste uitzicht op een boom achter het gebouw.

“You have to learn from fabric every time you use a new one. Then, the better you know it, the more you keep learning. The weight, the body, the fall of the fabric all determine what it will eventually be made into. Once it’s made fabric it is like grain in the wood, you can’t go against it. There are no bounderies for what can be fabric, for what clothes can be made of. Anything can be clothing.”
(Issey Miyake in Photographs by Irving Penn A NY Graphic Society Book 1988.)

Maastricht 1993