93208

ProjectWinkelcentrum 'Op de Kamp'
LocatieDorpstr. /Hoogstr. Landgraaf
OpdrachtgeverDela Natura Uitvaartverz./ 3W Vastgoed
Programmauitbreiding 9000m2 winkelr., 22 woningen; tevens pleinontwerp
Ontwerp - uitvoering1996 - 2001
FotografieArjen Schmitz

Het, in 1985, gebouwde eerste deel van dit winkelcentrum maakt onderdeel uit van het nieuwe centrum van een aantal samengevoegde gemeenten. Vreemd genoeg was het complex met achterkanten naar de omgeving gebouwd. Het leek alsof het nieuwe gemeentehart niet echt verbonden wilde zijn met het omliggende weefsel.

Ons ontwerp voor uitbreiding van het winkelcentrum en herinrichting van de omgeving heeft dit gegeven gecorrigeerd. De passagestructuur heeft een veel logischer parkoers gekregen en parkeerpleinen worden via de passages verbonden met het centrale voetgangersplein. Het gebouw heeft nu gevels met winkeltoegangen aan deze heringerichte omliggende parkeerpleinen. In de gebouwzijde langs de doorgaande weg houdt een aantal dienstverleners kantoor.

Het grootste parkeerplein is naar ons ontwerp ingericht en wordt nu begrepen als het centrale plein van de gemeente, mede door de opvallende (maatwerk) lampmasten. Het gebouw heeft aan dit plein een uitnodigende luifel. Hierdoor wordt eindelijk een herkenbaar beeld van het complex bemiddeld.

Het ontwerp wordt in belangrijke mate bepaald door het verlangen om het bestaande gebouwencomplex (alsnog) stedenbouwkundig deugdelijk in te passen. Om die reden wordt de uitbreiding ontworpen voortkomend uit de bestaande architectuur. Dit wordt onder andere bereikt door dezelfde gele baksteen te gebruiken, als waaruit het bestaande gebouw is opgetrokken. Zodoende wordt de expressiemogelijkheid van de toevoeging in architectonische zin teruggedreven tot de dikte van de nieuwe gevels. Om dit te illustreren is de nieuwe pleingevel tot op het randje, dus slechts 60mu dik, in een contrasterende diep paarse tint geschilderd.