205

ProjectCafé Marks en Kampstra
LocatieKommel Maastricht
OpdrachtgeverHeineken Nederland bv
ProgrammaVerbouwing tot Jazz-café
Ontwerp - uitvoering1995 - 1996
FotografieArjen Schmitz / Bruls en Co

Het oorspronkelijke, bloedeloze jaren-zestig-pand van café Marks en Kampstra heeft dankzij een nieuwe hardstenen plint en een bekleding met een horizontaal Bankiray lattenwerk een complete metamorfose ondergaan. Bestaande kozijnen zijn vervangen of werden achter de lattengevel weggewerkt. Een nieuw groot horizontaal panoramaraam is als het ware tegen de straatgevel geplakt. De optimale geluidsisolatie zorgt ervoor dat je op straat het rumoer van de bruisende massa in het café wel ziet maar niet hoort.

De twee afzonderlijke gevelvlakken lijken elk autonoom te zijn ontworpen. Net als bij gebouwen in de ‘oude stad’, waar voor- en zijgevels vaak een verschillende geleding hebben maar toch harmoniëren, sluiten de twee gevelvlakken op de hoek spontaan op elkaar aan.

Het gebouw laat zich nu lezen als een abstract verdiepingloos volume; toch is het herkenbaar als een gebouw dat uit twee lagen bestaat. Een dergelijk spel met afleesbaarheid is evenmin vreemd in onze architectuurgeschiedenis.

Minder dubbelzinnig is het interieur, waar door de aanpassing van de maatvoering van kolommen, balken en wanden de nadruk is komen te liggen op de constructieve logica en het dienende karakter van deze multifunctionele ‘doos’.

Maastricht 1996