99008

ProjectStadswoningen Roermondse Veld
LocatieNassaustraat / Koninginregentesselaan Roermond
OpdrachtgeverWonen Zuid Roermond
ProgrammaStedenbouwkundig ontwerp en nieuwbouw van 38 woningen
Ontwerp - uitvoering2000 - 2003
FotografiePhilip Driessen / Bruls en Co

In het ontwerp van deze stadswoningen is de niet-gesloopte, markante hoekbebouwing op een vanzelfsprekende wijze in de nieuwe gevelwanden opgenomen. Het achter de woningen liggende groengebied is opgewaardeerd, mede doordat vanuit de wijk twee brede, monumentaal geflankeerde, doorsteken zijn aangelegd. Van groot belang voor de stedenbouwkundige kwaliteit van deze aaneengesloten stadswoningen bleek de mogelijkheid om achter elk van de huizen een parkeergelegenheid onder een carport te realiseren.

Bijna alle woningen hebben een erker. Bij een aantal woningen strekt deze erker zich over twee verdiepingen uit. De woonkamer is hier dan dubbel hoog. De woningen zijn opgetrokken in een bruinrode baksteen, met lichtgrijze kozijnen en prefab betonnen omlijstingen. Cementpanelen bekleden de bovenzijde van de voorgevel. Dit kleurenpalet gaat goed samen met de tinten van de bestaande, gehandhaafde woningen.

Met de realisatie van deze woningen wordt een deel van een in sociaal opzicht moeilijke wijk opnieuw ingevuld. De grote erkers zetten aan tot betrokkenheid met de straat. Dit nieuwe stadsfragment, gemodelleerd in een hedendaagse architectuur, is op subtiele wijze in zijn omgeving gekneed vanuit principes van 19e eeuwse stedenbouw. Het zal spoedig als vanzelfsprekend deel uitmaken van de bewaard gebleven delen van het voormalige tuindorp. Deze afbouw van de wijk zal een bijdrage leveren aan het versterken van een gevoel van (sociale) coherentie.

Maastricht 2001