21002

ProjectResort CasAboa Curašao
LocatieCurašao
ProgrammaNieuwbouw resort met 3 zwembaden, openlucht theater, zonneterras, boulevard, hoofdgebouw, parkeerpark, 42 basiswoningen en 3 BeTowns
Ontwerp - uitvoering2010 - 2012
Artist impressionBruls en Co

Het Stille Pad is bedoeld voor een rustige slenterwandeling. Omdat het meanderende pad een fractie hoger ligt dan het naastliggend wilde landschap, biedt de wandeling een panoramische blik over de ruige natuur.

Palapa Soto, Palapa Barber en Palapa Fontein zijn sfeervolle schaduwplekken, om op comfortabele banken rust te nemen en te genieten van de lichtschakeringen, omringd door de authentieke Curašaose natuur. Het geluid van de wind en de beesten werkt desgewenst als een mantra. In de verte treft de blik de kleine historische gemeenschappen van Soto, Barber en Fontein.

Palapa Klein Westpunt vormt het einde van een ketting met bijzondere groenplekken die de centrale as van Resort CasAboa vormen. Vanaf dit punt reikt de blik in de verte, in de richting van het uiterste puntje van het eiland.

Groot Hofie vormt de grootse groene oase van het resort. Al eeuwen zijn deze Hofies de plekken in de Curašaose cultuur waar schaduw geboden wordt en waar mensen zich verzamelen. Groot Hofie heeft een typisch eilandeigen boombestand en trekt daardoor een aantal vogel- en vlindersoorten aan. De weelderig dichte begroeiing maakt dat de zitplekken in dit Groot Hofie lekker koel blijven.

Hofie CasAboa verwijst in naam naar dit deel van het eiland waar het resort deel van uitmaakt.
De bomen en planten zijn ingebed in een bescheiden waterrijk milieu. Je hoort zacht het water stromen. Dit versterkt het gevoel dat deze centrale plek als een oase beleeft wordt.

Groot Plein is de centrale verzamelplek in het resort. Onder het schaduwdak van de bomen worden kleine events georganiseerd. Dagelijks verzamelen de gasten zich hier op de banken. Een klein podium maakt bescheiden optreden mogelijk.

Groot Gebouw geeft ruimte aan alle centrale voorzieningen, zoals de receptie, met bar en het restaurant. Ook wordt een ruimte ingericht als bibliotheek, annex expositieruimte. Aan het Groot Gebouw zijn in een aparte vleugel een veelvoud aan behandel- en therapieruimtes ondergebracht.
Zonneterras Altu ligt in het terrein op het hoogste punt van het resort. Dit terras gaat als de centrale verzamelplek van het resort functioneren. Vanuit een aantal buffetten worden drank en hapjes geserveerd.

Openluchttheater ligt midden tussen de uitstekende vleugels van het Groot Gebouw. Het landschap is hier geplooid tot een bescheiden tribune met zicht op een aantal podia. Dit openlucht theater is omringd door de bar en het restaurant in het Groot Gebouw. Er kunnen zowel grotere optreden, als bescheiden intieme concerten gegeven worden; met zicht op de zee in de verte.

Entreegebouw is een ensemble van een conciŰrgegebouwtje, met luifels en slagboom. Aan weerszijde worden met een aantal monumentale muren ruimtes afgebakend waar sculpturen en monumentale bomen de aandacht gaan trekken.

Parkeerpark ligt dicht naast het entreegebouw. Alle voortuigen parkeren hier direct, onder de bomen. In het resort wordt gewandeld of gebruik gemaakt van elektronisch aangedreven golfkarretjes.

Groot Bad, Kinder Bad en Stille Bad vormen een reeks van zwembaden die aan een lange watercascade geschakeld zijn. Deze lineaire cascade wordt met water gevoed ter plaatse van het Groot Gebouw, zijnde het hoogste punt in het landschap. Daarna stroomt het water trapsgewijze naar de steeds lager liggend zwembaden. Deze zwembaden worden met het zelfde materiaal afgewerkt als de naastliggende bestrating en zijn met royale trappen te bereiken. De zwembaden liggen hoger dan het naastliggend landschap in het zuiden. Al zwemmend heeft men uitzicht op de zee in de verte.

Boulevard vormt de meest publieke route door het resort. De ketting van watervallen en zwembaden werkt overdag vergelijkbaar als een strand, met zwemmende en zonnebadende gasten. Palapa's en de ontelbare palmbomen zorgen voor schaduw. Een reeks van bars en buffetten biedt verfrissing.

Maastricht 2010