20521

ProjectLeisurecentrum “De Nieuwe Munt”
LocatieDe Nieuwe Munt, Tegelen
OpdrachtgeverAntares Projecten BV
ProgrammaNieuwbouw 500m2 horeca, sportaccomodatie en 400m2 kantoren
Ontwerp - uitvoering2006 - 2008

Dit multi-functionele complex bestaat uit een sportaccommodatie, horeca en kantoren.
Het ensemble vormt het midden van een nieuwe zorgwijk. Het ligt aan een nieuw pleintje en aan een door het plangebied aangelegd weg. De bestaande Lingsboerderij wordt in het complex opgenomen.

De geplande sportaccommodatie wordt als zelfstandig gebouw uitgewerkt. Het gebouw krijgt een expressieve sculpturale vorm. De hoogte van de zaal wordt daartoe doorgezet in de zijmuren van de voor de zaal liggende service ruimten. Daardoor blijft een soort van negatieve ruimte over ter plaatse van deze service ruimten, omdat deze voorzieningen een beduidend lagere ruimtehoogte krijgen dan de zaal. Deze service ruimten worden afgedekt met een flauw hellend en overkragend dak, waarin opliggende bolle lichtkoepels zijn opgenomen. In de avond zullen deze lichtkoepels als lampionnen het binnenlicht vangen. Gevels, dak en kozijnen van dit gebouw worden monochroom rood: Deze sportsculptuur staat voor actie.

In een tweede bouwvolume wordt op de begane grond een brasserie/restaurant onderbracht. Op het zuid/westen wordt tegen dit bouwvolume een wintertuin geschoven. Het bouwvolume krijgt aan het plein een grote (lage) luifel, waaronder een aantal erkers is gepland. Luifel en erkers bemiddelen zowel formeel, alsook functioneel tussen binnen en buiten. De vloer, de kozijnen en het plafond van deze luifelruimte worden van naturel hout.

Op het restaurant worden twee verdiepingen met kantoorruimten gebouwd. Deze verdiepingen worden ontsloten via een entreevolume, dat als verticale schijf de aandacht trekt. De raamopeningen van de kantoren staan op de vloer, waardoor de ruimte als het ware naar buiten doorloopt. Vanuit de kantoren kijkt men prachtig op het centrale pleintje voor het gebouw. De twee kantoorverdiepingen worden in het midden ruimtelijk en functioneel verbonden door middel van een vide en een open trap. Vergaderfaciliteiten en flex-werkplekken worden over beide verdiepingen verspreid.

In de historische Lingsboerderij worden een aantal multi-functionele ruimten ondergebracht. Plaatselijk worden nieuwe lichtopeningen in de oude structuur gesneden. De nieuwe kozijnen worden, met enige overmaat, op de muren gelegd.

Dit multi-functionele “leisure”complex lijkt opgebouwd uit meerdere bouwvolumes. De afzonderlijke gebouwen tonen hun functie:
-De sporthal verwijst, ondanks de opvallende expressie, naar een prototypisch beeld van een dergelijke functie, zoals we dit vanaf de tweede wereld oorlog in ons land bouwen.
-Wintertuin en overdekt terras vormen het uithangbord van de horeca.
-Het doorlopende monotone bandvenster verwijst naar de systematische functie die het kantoorgebruik is.
Deze bouwvolumes ogen als afzonderlijke gebouwen die tegen elkaar aan zijn gebouwd. De gebouwen hebben telkens een omvang die door de functie wordt gegenereerd. Ze zijn telkens niet groter dan de korrelgrootte van bestaande gebouwen in dit suburbane Venlose stadsdeel.

Maastricht 2006